Czajnik to jeden z nadrzędnych sprzętów z kategorii urządzenia tak zwanego drobnego AGD, który stosowany jest w każdym jednym gospodarstwie domowego użytku. Niemniej jednak bardzo często zdarza się tak, że wewnątrz naszego czajnika, zwłaszcza na dnie oraz na ściankach po boku, osadzają się ogromne warstwy kamienia. To nie tylko mało estetyczne i psujące stan techniczny czajnika, ale też bardzo niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia, co wynika z faktu, że z czajnika korzysta się w zasadzie co dzień, po parę razy na dobę, a zalewając herbatę czy kawę wodą z tak zanieczyszczonego czajnika, po prostu wypijamy jego zawartość, czyli nie tylko przegotowaną wodę ale i pyłki opadającego na skutek wrzenia wody kamienia. Może to prowadzić do poważnych chorób, zwłaszcza tworzenia się kamieni nerkowych. Jak temu zaradzić? W szczególności trzeba zwrócić uwagę na to, aby regularnie odkamieniać czajnik. W tym celu nie musimy, chociaż możemy zainwestować w solidnej klasy środki pielęgnacyjne ale i domowe sposoby.
Istnieje wiele rozmaitych rodzajów specyfików, które można zrobić na własną rękę, aby skutecznie pozbyć się kamienia w czajniku. Przede wszystkim jest to mieszanka wody z cytryną.
Wystarczy jedna szklanka soku z cytryny oraz dwie szklanki wody, które łączymy ze sobą i wlewamy do czajnika. Później wodę zagotowujemy, tak żeby doprowadzić do wrzenia i pozostawiamy taką przegotowaną mieszankę na godzinę. Później wylewamy całą zawartość i gotowe. Czajnik wystarczy gruntownie wymyć od środka, wypłukać i parę razy na wszelki wypadek przegotować w nim wodę i wylać, aby mieć pewność, że nie pozostały na dnie żadne drobinki kamienia.
Autor artykułu: