Posiadanie wentylatora zwanego okapem jest obowiązkowe w każdym pomieszczeniu kuchennym. Niektórym konsumentom stojącym przed koniecznością wyboru wysokiej klasy urządzeń z kategorii sprzęt gospodarstwa domowego AGD wydaje się, że skoro dysponują stosunkowo niewielkim wnętrzem czterech kuchennych ścian, nie ma sensu stawiać na coś tak kosztownego jak wynoszący z reguły parę tysięcy złotych okap. Niemniej jednak jest to bardzo istotnym wariantem, aby okap w jakiejkolwiek postaci w ogóle mieć. Powód? Pozwala to na wyciąganie wszystkich nieestetycznych zapachów oraz oparów. Wyróżnia się mnóstwo rozlicznych rodzajów wentylatorów, o czym mowa będzie w dalszych fragmentach.
Okap teleskopowy stanowi model okapu, który instalowany jest na spodzie szafki. W ten sposób mowa o okapie pod zabudowę. Jest on natomiast wysuwany wraz z szufladą, w konsekwencji czego można pochłaniać coraz więcej oparów.
Niemniej jednak za minus takiego wentylatora uznaje się fakt, iż pracuje on w zamkniętym obiegu, co według niektórych ekspertów sprawia, że dużo częściej dochodzi do usterek takiego typu wentylatorów. Dlatego też bardzo istotne jest gruntowne czyszczenie okapów, już bez względu na to, czy mowa o okapie szufladowym, czy wyspowym, albo podszafkowym. Czyszczenie może odbywać się przez specjalistę, który zastosuje fachowy do tego celu przeznaczony sprzęt, albo przez nas samych, ale trzeba zdekonstruować okap i wyczyścić gruntownie krok po kroku każdy jego element składowy. W ten sposób nie dopuścimy do zatkania wentylatora i jego zatłuszczenia, bo nie zapominajmy, że okap ma na celu także usuwanie zatłuszczeń.
Autor artykułu: